Vattenfall i Älvdalen

  |   Besöksliv

Foto: Leif Wiberg

Upptäck Älvdalens vackra och varierande natur genom att besöka vattenfall. Här är tips på kända och mindre kända utflyktsmål. 

Ribbåsfallet
Ribbåsfallet ligger vid Ribbåsens fäbodar cirka tolv kilometer norr om Älvdalen. Mitt i urskogen slingrar sig Ribbåsbäcken i den djupa bäckravinen. En äventyrlig tur och bitvis brant. Efter cirka 500 meter når du fallet som är 15 meter högt.

Länk till Älvdalen Explorer: Vägbeskrivning, karta, bilder

Vajsbäck
Vajsbäck ligger ovanför byn Karlsarvet cirka åtta kilometer från Älvdalens centrum. Ån faller brant nedför berget och forsar ut i Österdalälven. Här finns flera mindre vattenfall och i mitten av Vajsbäck ligger Storstupet, ett stort och högt fall på cirka 20 meter. En äventyrlig tur för den som vill uppleva vildmarken på egen hand, här finns inga markerade leder eller skyltar.

Länk till Älvdalen Explorer: Vägbeskrivning, karta, bilder, kort film

Lekattsugnet
Lekattsugnet ligger i Rotälven nedanför Mossidammen på Älvdalens skjutfält. Det kallas även ”Åsa-Nisse-fallet” efter att Åsa Nisse åkte i en tunna nedför fallet i filmen ”Åsa-Nisse flyger i luften” från 1956. Leksattsugnet ligger precis vid vägen och här finns det en slogbod där man kan sitta ner och fika.

Tänk på att delar eller hela skjutfältet spärras av vid militär användning, då är det tillträdesförbud.  Aktuell information finns på: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/viktiga-meddelanden/skjutfalt-och-avlysningar/

Länk till Älvdalen Explorer: Vägbeskrivning, karta, bilder, film när Åsa-Nisse åker i fallet

Stops vattenfall
Stops vattenfall ligger i Knärån vid Stops fäbodar utanför byn Brunnsberg. Det är cirka 15 kilometer från Älvdalen och en kort väg att gå från parkeringen, bitvis brant. Fallet ligger gömt, som inne i en liten skogslagun. Den brusande ån och den lummiga skogen förstärker upplevelsen av mystik. Det är det mest besökta och även ett av de mest lättillgängliga vattenfallen i Älvdalen. Även Stops vattenfall har varit föremål för en filminspelning. Här spelades det in en scen till filmen ”På rymmen med Pippi Långstrump” från 1970, när hon åker tunna utför fallet. Är du riktigt modig tar du ett dopp i det kalla, klara vattnet. 

Länk till Älvdalen Explorer: Vägbeskrivning, karta, bilder

Älvdalen Explorer: Fler tips på vattenfall

//Marit Norin