Lokalproducerade souvenirer på Synums

  |   Art, Näringsliv
Synums 1
Särna

Synums är älvdalska och betyder ”vi ses” eller ”vi syns”. Sedan två år tillbaka är Synums även ett företag i Älvdalen som drivs av Peter Nygren och Lena Rothman. I maj 2014 satsade Lena och Peter på en butikslokal i centrala Älvdalen där de erbjuder en rad olika tjänster och produkter. Happy Älvdalen passar på att ställa några frågor vid ett besök i butiken.

Berätta om er verksamhet, vad erbjuder ni på Synums?
– Från början satsade vi på tryck men allt eftersom tiden har gått utvecklar vi vår verksamhet med fler ben. Det är så det är att driva företag på landsbygden, säger Peter, vi måste lyssna in vad kunderna efterfrågar.
Butiken är fylld av arbetskläder, souvenirer med tryck, profilkläder och en rad olika små och stora ”giveaways”.
– Vi trycker på en produkt eller 1 000 produkter, det är vår styrka, säger Lena. Vill du ha en bild på din hund på din kaffekopp kan vi fixa till ett exemplar. Vi vänder oss inte bara till företag utan även till privatpersoner.
– En av våra egna unika produkter, som vi säljer mycket av är tyg-kassen med tryck, fortsätter Peter. På begäran har vi även gjort tyg-väskor för Särna och Idre. Finns att köpa i butiken för 150 kronor styck.

Vad är den största utmaningen med att driva företag i Älvdalen?
– Vi jobbar ständigt med att få våra kunder att handla lokalt. Många företag har haft leverantörer på till exempel tryck eller arbetskläder från andra orter tidigare. Nu måste vi berätta för dem att vi finns och att vi erbjuder  möjligheter att få varor och tjänster utförda lokalt.

Hur ser ni på framtiden för Synums?
– Som du ser börjar vi redan att växa ur dessa lokalerna, säger Lena och Peter unisont. Vi ser positivt på framtiden och tror på en utveckling av företaget. Vi gör ju det vi gillar och det vill vi fortsätta med!
Tack till Lena och Peter och lycka till med utvecklingen av Synums!

//Karin Hellström