SM i skidorientering i Älvdalen 6-7 februari

  |   Besöksliv, Livsstil
magda_guld

På lördag och söndag 6-7 februari arrangerar IFK Mora OK i samarbete med Älvdalens IF OK SM-tävlingar i skidorientering vid Älvdalens skidstadion. Magdalena Olsson från Älvdalen, tävlande för IFK Mora, vann jaktstarts-SM i Piteå förra veckan. Frågan är om det blir nytt guld på hemmaplan i Älvdalen.

Totalt är närmare 225 åkare anmälda till tävlingarna i Älvdalen, vilket är ett mycket bra deltagarantal. En spännande kamp om guldet är att vänta på lördag mellan hemmahoppet Magdalena Olsson och Tove Alexandersson, Alfta-Ösa OK. När jaktstarts-SM avgjordes i Piteå under söndagen vann älvdalstjejen Magdalena, som tävlar för IFK Mora, 16 sekunder före Tove.

Tidsschema för tävlingarna lördag 6 februari
09:00 Publiktävling medeldistans individuell start (HD10-16, HD35-65)
10:00 Start H18 SM Medeldistans med masstart
10:05 Start D18 SM Medeldistans med masstart
10:45 Start H20 SM Medeldistans med masstart
10:50 Start D20 SM Medeldistans med masstart
11:30 Start H21 SM Medeldistans med masstart
12:00 Start D21 SM Medeldistans med masstart
18:30 Kamratmiddag med prisutdelning på Hotell Älvdalen

Tidsschema för tävlingarna söndag 7 februari
09:00 Skistart.com Publiktävling sprintdistans individuell start (HD10-21, HD35-65)
10:00 Start H20 SM Stafett
10:05 Start D20 SM Stafett
11:30 Start H21 SM Stafett
11:50 Start D21 SM Stafett
13:30 Prisutdelning på skidstadion

Fakta om skidorientering
Skidorientering blev tävlingsidrott i slutet av 1800-talet och hette ursprungligen budkavlelöpning och kunde föregå såväl till fots som på skidor. SM i budkavlelöpning på skidor anordnades första gången 1910. Skidorientering godkändes 1949 av IOK men ännu har ingen OS-arrangör tagit med grenen på sitt program. Världsmästerskapen hade premiär 1975. Tidigare genomfördes tävlingarna på snö- och istäckta skogsbilvägar, vilket ledde till att fristilstekniken utvecklades tidigt bland skidorienterarna. Numera körs tävlingarna i preparerade skidspår, men fortfarande med ett orienteringsmoment som skiljer sporten från vanlig längdskidåkning. Sporten är en av de grenar som ingår i den årligen arrangerade SM-veckan.

Som komplement till skidåkning på traditionellt sätt har skidorientering mycket att erbjuda: Vägvalet ger träning i logiskt tänkande, kartläsningen ger träning i koncentration och skidträningen får man under tiden. På en vanlig orienteringskarta ritas spår in med grön färg. Spårens kvalitet markeras enligt följande grundmodell; spår med full skatebredd (bredare än 2 m) markeras med heldragen grön linje, spår med mindre bredd (1-1,2 m) markeras med streckad grön linje och ännu smalare och långsammare spår markeras med gröna punkter. Alla spår ska naturligtvis köras upp innan tävlingen och åkarens uppgift blir att välja den snabbaste vägen. Banan ritas in på samma sätt som sommartid, men med kontroller på spår eller i korsning av spår. Åkarens uppgift består i att bedöma vilken väg som just hon/han ska välja för att snabbast komma fram till kontrollen. (Källor: www.orientering.se och Wikipedia)

Välkommen att bevaka spännande SM-tävlingar på Älvdalens skidstadion under lördag och söndag!

//Marit Norin