Vandringar och skogsturer

  |   Besöksliv

Upptäck Älvdalens vackra och varierande natur genom att vandra och promenera i skogen. Här är tips på kända och mindre kända turer. 

Gamtbuder
Turen Åsen-Gamtbuder utgår från Uvboet (gamla skolan) i byn Åsen. Där finns informationstavla om leden och karta. En intressant och bra markerad vandringsled på 6 kilometer enkel tur med flera informationstavlor som bland annat berättar om vilstenarnas uppgift efter leden. På vilstenen närmast Åsen satte man sig och kammade lössen ur håret innan man kom hem till byn. I början är det motlut i några kilometer och sen planar det ut tills man närmar sig fäboden då det åter blir en stigning upp mot fäboden. Där kan man krama Stortallen.

Vägbeskrivning: Från Älvdalen, åk riksväg 70 norrut och följ skyltning till Åsen. Det är cirka 17 kilometer från Älvdalen till Åsen. Mitt i byn ligger vandrarhemmet Uvboet (gamla skolan) på höger sida. Utgå från informationstavlan.

Bruksturen i Västäng
Ovanför Nya Porfyrverket och den gamla kvarnen i byn Västäng, endast två kilometer från Älvdalen, finns en 7 kilometer lång fin vandringsled. Man börjar med att följa den orangemarkerade Porfyrleden. I den trolska skogen finns lämningar av skvaltkvarnar och en gammal handgrävd kanal. En skvaltkvarn är en mindre kvarn med ett horisontellt placerat vattenhjul som användes för att mala i mindre skala. Efter drygt tre kilometer tar man höger över bron och följer sedan den blåmarkerade leden på andra sidan ån tillbaka.

Balzerjungfrun
Längs stigen som går mellan fäbodarna Svartberg och Balzer finns en plats med en stubbe som är klädd i kvinnokläder. Figuren gestaltar en ung kvinna som enligt sägnen omkommit på denna plats. Efter begravningen tog man hennes kläder, bar tillbaka dem till platsen där hon dog och klädde stubben med hennes kläder. Till hennes minne lämnar man ett silvermynt i hennes väska, annars kan man enligt sägnen drabbas av någon olycka. Det finns även en stubbe eller offerkast intill där man ska lägga en sten eller träbit på för att hedra hennes minne och för att slippa vandra trött. Utgå från Svartbergs fäbodar, cirka 28 kilometer från Älvdalen. Vandringen är cirka 2 kilometer och leden är markerad och skyltad.

Länk till Älvdalen Explorer: Vägbeskrivning, karta, bilder

Lövnäs-Nybodarna
I Lövnäs, 45 kilometer nordväst om Älvdalen, gömmer sig historiska stigar. Stigar som började trampas på 1600-talet när fiskare sökte sig till de fiskrika vattnen i området och när post och varor skulle transporteras. En led kallas just för Poststigen. Utgå från Lövnäs och ta sikte mot Nybodarna, en markerad led i lättvandrad skog. Efter cirka sju kilometer kommer du till Nybodarna, där finns ett eldhus att rasta i. Vänd tillbaka till Lövnäs eller fortsätt leden ytterligare cirka fem kilometer så kommer du till Bunkris.

//Marit Norin