Skivan som aldrig släpptes: 45 år efter inspelningen – farfars skiva ska ges ut!

  |   Livsstil, Näringsliv
David

20-årige David Gunnarsson, initiativtagare till att ge ut skivan som spelades in för 45 år sedan.

De som var ute och dansade på dansbanorna och i bygdegårdarna på 1970-talet känner helt säkert till Kent-Alfs. Orkestern med sina medlemmar från Älvdalen och Mora turnerade land och rike runt och de fick också chansen att spela in en LP. En skiva som av olika anledningar aldrig släpptes. Nu, nästan ett halvt sekel senare, är de gamla inspelningarna återfunna och mastrade, det vill säga bearbetade och finslipade, till en klassisk vinylskiva. Detta tack vara en ung kille från Sollerön, barnbarn till en av bandmedlemmarna.

Kent-Alfs bildades i slutet av 60-talet av ursprungsmedlemmarna Alf Håkan Mårtensson, Kenneth Finsén och Tore Ersson. Kort därefter anslöt Mats Gunnarsson och Anders Barke till bandet. Ett gäng unga grabbar som älskade att spela musik fick nu möjlighet att gör det som de tidigare drömt om. Med tiden blev spelandet ett heltidsjobb och de började turnera runt om i hela Sverige och även i våra nordiska grannländer.

Jag bestämde träff med Anders Barke och Christer Edlund, bandmedlemmar, och David Gunnarsson, barnbarn till Mats Gunnarsson som var gitarrist i bandet, i Evertsbergs bygdegård, en plats där bandet spelat flera gånger under 70-talet. När jag kommer dit är Anders på plats och David, som samåker med Christer, har meddelat att de är lite sena.

-Det är precis som på 70-talet. Det var inte alltid alla var klara när vi hade bestämt en tid och det var dags för avresa. skrattar Anders.

                            

David Gunnarsson, Anders Barke och Christer Edlund i Evertsbergs bygdegård i oktober 2020. Anders visade upp en del av allt som fortfarande finns kvar och bevarat från bandets storhetstid på 1970-talet: scenkläder, affischer, tidningsurklipp med mera.

Bandets storhetstid
Under 1970-talet var Kent-Alfs ett av de flitigast turnerande dansbanden i Sverige. Enligt spelplanen hade de under år 1976 drygt 230 spelningar! Bandet skaffade manager och 1974 kom deras första – och enda – singel. Efter det bestämde sig bandet för att spela in sin första LP.

-Vi var på Tal & Ton Studio i Göteborg en hel vecka och spelade in. Bob Lander från The Spotnicks producerade skivan. När vi var färdiga med inspelningen åkte vi på spelning till Ekshärad i Värmland. Vi var malliga som sjutton, vi hade ju spelat in en LP! När jag presenterade låtarna sa jag ”Nu kommer en låt från vår kommande LP.” Varje kväll på våra spelningar sa vi det. Vi hade fullt upp med att turnera och tiden gick utan att någon LP kom. Med tiden ändrade vi presentationerna till ”Här kommer en låt från en LP som vi har spelat in men som förmodligen inte kommer ut.” När det sedan var ett faktum att den aldrig skulle släppas ändrades presentationerna av låtarna till ”Här kommer en låt från en LP som aldrig kommer att komma ut.” Det är nu 45 år sedan, berättar Anders.

Trots att vi aldrig fick se Kent-Alfs egna LP på 70-talet, har de faktisk varit med på ett skivomslag.

-Det var en fredagskväll och vi spelade på Kråks värdshus i Skara. När vi spelade kom Bert Karlsson in tillsammans med ett stort sällskap. Vi stod på scenen och de satte sig mitt framför scenen. Vi tänkte, undra vad det kan bli för spännande av det här. Senare kom det ut en ny LP med Paul Paljett, Vikingarna, Schytts, Säves och Jigs. Och gissa vilka som är på omslaget: Anders Barke, Lasse Barke (som då också anslutit till bandet), Christer Edlund, Mats Gunnarsson och Tore Erssons symbal. Vi hade ingen låt med på skivan, men Kent-Alfs var på omslaget, säger Anders.

           
Bandets turnéplan 1976. Mer än 230 spelningar lyckades de klämma in de året.

 


En av bandets turnébussar. Under alla år som bandet turnerade
bodde de oftast i turnébussen, för att spara pengar.


Bandet tackar för sig
Under 1970-talet fanns det hur många dansband som helst i Sverige, Kent-Alfs var ett av dem. Det är också det årtionde som en ny musikstil gör sitt intåg, disco. Konkurrensen om de dansande resulterade med tiden i att dansbanden fick färre och färre publik på sina dansgolv. För Kent-Alfs resulterade det i vad de skämtsamt kallade ”pilkastningsturnéer”.

– När vi började turnéra var turnéerna bra lagda. Vi åkte relativt korta sträckor men vi spelade jättemycket. Mot slutet av 1970-talet började luften gå ur. Det blev färre och färre spelningar och vi märkte hur vår manager kämpade med att få det att gå ihop med jobb. Han gjorde vad som helst för att vi skulle få spela. Vi åkte kors och tvärs och det fanns ingen logik i när och var vi spelade. Vi skämtade om att det var som om han ställde sig med ryggen mot en Sverigekarta och sa ”Kent-Alfs på måndag” och så slängde han en pil som hamnade på Luleå, sen slängde han en ny pil och sa ”Kent-Alfs på tisdag” och den hamnade på Norrköping, och så vidare. Vi fick åka runt som galningar. Till slut måste man bestämma sig när det är nog. 1979 hade vi bytt många bandmedlemmar, bland annat var Leif Lundberg från Älvdalen med under några år. På hösten-79 var det var bara Mats och jag kvar från ursprungsbandet och på nyårsafton 1979 valde jag att säga tack och hej till Kent-Alfs. Bandet spelade vidare på helgspelningar ett par år, men sedan tog det definitivt slut, avslutar Anders.

 

Pressfoto från 1976
Bakre raden: Kenneth Finsén, Mats Gunnarsson
Främre raden: Christer Edlund, Tore Ersson, Anders Barke

 

45 år senare – Mats barnbarn ger ut skivan
Historien om Kent-Alfs skulle kunnat vara slut vid nyåret 1979. Med en enda singel som givits ut, en skiva som aldrig kom ut och självklart alla upplevelser i folks minnen. Om det inte vore för David Gunnarsson från Sollerön. Att det är just Kent-Alfs outgivna LP-skiva som fångat hans intresse är ingen slump. Gitarristen och bandmedlemmen Mats Gunnarsson är ingen mindre än Davids farfar.  David själv är gitarrist och det är farfars gitarrmelodier som fascinerar honom. Mats riff tillsammans med bra stämsång är det som karaktäriserat Kent-Alfs-soundet.

– Anders (Barke) brände in de gamla inspelningarna från 70-talet på CD någon gång i slutet på 90-talet. Farfar fick en sådan CD som vi alltid har haft liggandes hemma. Även innan jag började med musik tyckte jag det var fränt, eftersom det var farfar som var med och spelade. Någon gång i tidiga tonåren tyckte jag det vore kul att göra något med det och 2014-2015 tänkte jag att det måste ju göras, men jag gick i skolan och jag hade inte tiden att ta tag i projektet då. Vid årsskiftet 2017/2018 kontaktade jag Anders första gången, för att börja luska lite i hur det skulle kunna gå till. I år, 2020, så fanns plötsligt tiden att ta tag i det. Jag jobbar som musiker och med musiker, bland annat som gitarrtekniker till bandet Eclipse, och i och med att det inte är några gig har jag inte haft så mycket jobb i år. Då började jag kika på det här ordentligt och det var då det gick i lås alltihop, berättar David.

 

                                    

Bild till vänster: Mats Gunnarsson i Studio Tal & Ton 1976. Mats originella gitarrmelodier och riff är det som delvis utgjorde det speciella Kent-Alfs-soundet. Bild till höger: Christer Edlund i studio Tal & Ton 1976. Det var Christer som till slut fann originalinspelningarna, i en skrubb hemma hos sin mamma i Älvdalen.

Hur går det då till? Vad är det som behöver göras för att äntligen kunna ge ut Kent-Alfs LP-skiva? Ja, det är tre saker som behöver göras innan slutgiltiga filer kan skickas till presseriet. Tre saker som kanske inte låter så märkvärdigt men som har tagit David och alla som engagerat sig i projektet enormt mycket tid. Det handlar om att hitta musiken, digitalisera den och ge den en slutlig touch.

– Det första steget är att hitta materialet, låtarna. CD:n som Anders brände på 90-talet är bearbetat material och vi behövde få tag i originalbanden. Efter mycket letande hittade Christer dem i en skrubb hos sin mamma i Älvdalen. Nästa steg var att skicka dem till Sveriges LjudmigreringsCentrum. De digitaliserar gamla rullband, CD-skivor med mera. De gjorde inspelningarna digitalt så vi fick det i filer. Sedan var det dags för själva mastringen. Den har gjorts av Erik Mårtensson från bandet Eclipse. Det som underlättat produktionen var att materialet var välproducerat från början, alltså det som gjordes på 70-talet av Bob Landers i The Spotnicks. Rullbanden var färdigproducerade från honom. Eriks jobb har bland annat varit att göra låtarna till varsitt spår, ta bort bullrig bas och höja diskanten så det låter bra, förklarar David.

För att kunna jobba med projektet har David startat ett skivbolag, Sun Island Records. Så vem vet, kanske får vi se fler produktioner från ”skivbolagsdirektören” David i framtiden :)

// Marit Norin
Bilder: Marit Norin samt privata bilder.

* Följ Kent-Alfs på Facebook och Instagram: @kentalfs

* Release 11 december 2020

* Köp skivan här:
-Porfyr- och Hagströmmuseet i Älvdalen
-Hellzephyr Musik i Orsa
-Ulf Bergs Vinyl & Ljudvintage i Mora
-www.bengans.se
-www.ginza.se