Blog

Njupeskär i vinterskrud

  |   Besöksliv
DSC00680
DSC00705

Det mäktiga vattenfallet Njupeskär är inte bara Sveriges högsta vattenfall utan även ett av Dalarnas mest populära utflyktsmål. Vattenfallet är beläget i Fulufjällets nationalpark i Älvdalens kommun och har cirka 50 000 besökare per år. De allra flesta besöker fallet på sommaren men att se Njupeskär i vinterskrud är en fantastisk upplevelse som Happy Älvdalen varmt rekommenderar.

I förra veckan bad vi våra läsare om tips på stora och små händelser som vi kan skriva om här på Happy Älvdalens hemsida/blogg. Vi har fått in många bra uppslag och ett av dem fick vi i början av veckan av Sofia Tiger, föreståndare på naturum Fulufjället.
– På tisdag har jag en grupp tyska studenter som jag ska guida i nationalparken och bland annat visa upp Njupeskär i vinterskrud, skrev Sofia. Häng med!

Vi nappade givetvis på erbjudandet och i strålande sol vandrade vi igår vid 10-tiden från naturum vid Fulufjällets entré. Under vandringen till det 93 meter höga vattenfallet berättade Sofia engagerat om djur, natur, kultur i och kring Fulufjällets nationalpark. De tyska ungdomarna var nyfikna och intresserade.
I solskenet träffade vi även på fler vandrare som spanade efter de jaktfalkar som häckat i nationalparken under ett antal år.
– Vi är jätteglada att jaktfalkarna hittat hit till nationalparken och hoppas att de kommer tillbaks även i år, sa Sofia när vi spanade upp mot klipporna vid fallet.

Vandringsleden till vattenfallet var igår snötäckt vid vissa passager och helt utan snö vid andra. Det funkade jättebra att gå med vanliga vandringskängor. Ett tips är att ta med ett par stavar för att hålla balansen, det kan vara lite isigt vid vissa ställen.

Naturum Fulufjället stänger för vintersäsongen och öppnar upp igen den 23 maj och har öppet dagligen mellan 10-17 fram till den 4 oktober.
Vill du veta mer om våra 29 nationalparker i Sverige? Få mer information om Fulufjällets nationalpark?  Ta en titt på Naturvårdverkets hemsida.

Har du också tips på utflyktsmål i Älvdalens kommun? Hör av dig till oss på Happy Älvdalen!

//Karin Hellström