Blog

Mångårigt arbete med dokumentation av berättelser

  |   Allmänt, Livsstil

För Pell Birgitta Andersson har lyssnandet varit en del av livet sedan barnsben. När hon var fem år föddes hennes  lillasyster Lena. I barndomshemmet fanns radion i ett rum som inte användes i vardagslag och Birgitta var med mamma Anna i köket under dagarna. Pappa Karl var nere i källaren i sitt snickeri. Mamman sjöng när hon höll på med sina sysslor och berättade ofta om saker hon varit med om eller hört talas om. Birgitta tyckte om att lyssna.

På kvällarna satt familjen vid köksbordet. Då hände det att papa Karl berättade om guenna eller andra oförklarliga händelser. Birgitta lyssnade.

Pell Birgitta Andersson, en god lyssnare.

Pell Birgitta Andersson, en god lyssnare

Pell Birgitta har i decennier intervjuat människor, gjort bandinspelningar, filmat och även gett ut egna böcker. Hur vanligt är det inte att vi för sent kommer på att vi skulle ha frågat en människa något? Birgitta är en människa som inte väntat till senare utan gjort slag i saken.
När jag frågar henne när hon började intressera sig för att intervjua och dokumentera om människors liv och berättelser svarar hon att det nog var på 1980-talet när hon kom med i Skansvaktkommittén. När vi börjar bläddra i gamla Skansvakten så inser jag hur mycket hon skrivit under årens lopp. Från 1986 till 2013 har det blivit mer är 30 berättelser

Du har ju även skrivit flera böcker, tex om Harry Westerlund och Marigt Lilleberg. Varför valde du att skriva böcker om just dem?

-Vid flera tillfällen hade jag hört Harry berätta om sin barndoms händelser, säger Birgitta. Så en dag möttes vi på parkeringen vid Nordea och han började berätta. Då bad jag honom att få intervjua honom.
-Samma år sa en kvinna till mig: Du borde intervjua Margit. Ja då gjorde jag det, fortsätter Birgitta. Bådas berättelser var för långa för att ta med i Skansvakten. Då fick jag hjälp av Sverre Nylund så att det blev två böcker.

Boken om Harry Westerlund

Boken om Harry Westerlund

Boken om Margit Lilleberg

Boken om Margit Lilleberg

Har du mycket material ”i dina gömmor” som du inte publicerat och skrivit något om?
-Ja, jag har många intressanta saker här hemma, säger Birgitta.
Före jul intervjuade du Gröt-Erik Johansson, berätta om det.
-Gröt Erik, ja det blev gjort. säger Birgitta. För flera år sedan var jag och filmade i hans verkstad. Han är en stor mekaniker och hans källare är full med verktyg där han gjort saker till klockor, tex urverk och visare. Han har gjort konstruktonerna själv och verkstaden  är full av det. Nu före jul ville jag intervjua honom mer och då berättade han bl.a. om den tid han jobbade på Hagström.

Finns det någon som du vill intervjua och dokumentera som du ännu inte gjort?
-I december talade jag med en kvinna om att få intervjua henne, berättar Birgitta. Det har skjutits upp och är ännu inte gjort. I mitt huvud har jag flera intressanta intervjutankar som ännu inte förverkligats. Jag vill att det ska bli för Skansvakten. Det finns fler intressanta personer.

Happy Älvdalen önskar dig lycka till med fortsatta intervjuer och fortsatt dokumentation. Tack så mycket att vi fick sätta dig i den intevjuades stol J
Är du intresserad av att köpa någon av Birgittas böcker kan du kontakta henne på birgittaandersson@telia.com.

/Marit Norin