Blog

Hagströms Vänners gitarrlotteri leder till oväntade kontakter – Jesper Aspelin bygger elgitarrer i Hollywood

  |   Livsstil
Jesper Aspelin
Gitarrhals 2 Jesper Aspelin
Gitarrhals Jesper Aspelin
Gitarrkropp Jesper Aspelin
Gitarrproduktion Jesper Aspelin
Gitarrkropp 2 Jesper Aspelin
Gitarr Jesper Aspelin

Det började med en lott. Hagströms Vänner anordnar ett gitarrlotteri och Jesper Aspelin fick en lott i julklapp, där förstapriset är en nytillverkad Hagström Condor. Det visade sig att Jesper går en elgitarrbyggarutbildning i Hollywood.

När började ditt intresse för att bygga gitarrer?
Det kom successivt med mitt egna ökade intresse för gitarrspelandet. Jag har gjort en progression från nylonsträngad akustisk gitarr till stålsträngad akustisk gitarr och tillslut elgitarr. Jag spelar fortfarande mycket akustisk gitarr men det var när jag började spela elgitarr som jag blev i princip besatt av gitarrer och verkligen började älska att spela. Innan detta så tror jag inte jag hade tänkt så mycket innan på hur mycket olika gitarrer det fanns, hur olika de kunde låta och varför de lät så olika. Förenklat så skulle man väl kunna säga att jag i början trodde det enda som spelade roll för ljudet var strängmaterialet och vem som spelade. Sommaren när jag var 14 år gammal när var dags att köpa min första “rejäla” elgitarr så började jag började läsa på och försökte förstå så mycket som möjlig så jag inte skulle råka göra ett dåligt köp med de cirka 7000 kr jag hade samlat och jobbat ihop. Hur som helst så blev första köpet ett väldigt bra köp och sedan dess intresset ökat och jag har köpt en hel del gitarrer men jag har alltid varit noga med att köpa gitarrer som inte har varit allt för lika i byggsätt eller sound som något jag redan haft. Varje gång jag har gjort ett gitarrköp så har jag även kollat upp en hel del fakta och alltid lärt mig något nytt. Tillslut så kom en dag då jag kände att jag hade tillräckligt kunskap för att börja göra service av det lättare slaget på mina egna gitarrer.

 

Berätta om hur du bestämde dig för att gå på MI, Musicians Institute.
Hela idén om att gå utbildningen på Musicians Institute började under första terminen på gymnasiet. Jag gick teknikprogrammet med inriktning teknikvetenskap på Lindeskolan, detta då jag ville gå något program som var studieförberedande och eftersom jag var intresserad av ingenjörsyrket så kändes det programmet som det perfekta valet. Under gymnasiet så läste vi saker som konstruktion, fysik, CAD, design m.m. Detta var saker som jag tyckte var väldigt intressant och roligt så jag kände att jag på något sätt ville kombinera den delen med mitt gitarr-/musikintresse och kom väl på ganska snabbt att gitarrbygge vore den perfekta kombinationen. Så jag började leta utbildningar men hade svårt att hitta exakt det jag var ute efter i Sverige. Jag försatte söka på Google och några minuter senare hade jag hittat till Musicians Institute’s hemsida (mi.edu). Jag började läsa om programmet och kände ganska snabbt att det var exakt vad jag ville göra och att skolan låg belägen i Hollywood gjorde ju inte saken sämre! Så innan första terminen var klar hade jag redan pratat med SYV och fått lite råd sedan under hela gymnasietiden så hade jag drömmen om att gå utbildningen på Musicians Institute. Ansökan till skolan skickade jag in lite mer än två veckor efter studenten och cirka en månad senare så hade jag fått besked om att jag blivit antagen! Sen sedan 14:e september så har jag spenderat min tid i Los Angeles, USA.

Vad har du för relation till Hagström?
Min relation till Hagström har bara blivit starkare med åren. När intresset för gitarren i sig kom så började jag även kolla upp olika tillverkare. Hagström var en av de första jag kom i kontakt med då jag var intresserad av ta reda på vad som fanns i Sverige. Så jag har läst på en del och även sätt en dokumentär (på SVT om jag minns rätt) om Hagströms historia. Jag har flera gånger provspelat Hagström gitarrer. Faktum är att den första gitarren jag plockade upp och spelade på en musikaffär här i USA var en Hagström Swede. Jag har inte haft turen att spela på någon äldre Hagström. Det var väldigt nära på att jag köpte en ny Hagström Viking för några år sedan, men det blev inte så. Däremot så har vi en gammal Hagström förstärkare (GT 225) och även ett gammalt Hagströmdragspel i familjen. Jag har inte varit på Hagströmsmuseet i Älvdalen (än). År 2013 så var jag däremot på en musikloppis i på Dalarnas museum i Falun där de hade en Hagströminsamling och visade upp några gamla Hagström gitarrer.

Om du vinner gitarren på lotteriet, vad skulle det betyda för dig?
Att vinna gitarren i lotteriet skulle betyda mycket för mig som gitarrsamlare då det skulle bli min första Hagströmgitarr i samlingen och även min första “vintage” elgitarr.

Beskriva hur det är att bygga en gitarr? Är det tex några moment som är extra svåra?
Hur det är att bygga en gitarr känns fortfarande svårt att beskriva då det fortfarande är så nytt för mig och då jag inte byggt en fullständig gitarr än. Jag har inte direkt haft några svårigheter med att förstå varför man gör på vissa sätt. Mycket handlar om att bara följa instruktioner och vara noggrann. Slarvar du i börjar så kan det påverka mycket annat senare i processen. Till exempel så glömde jag dra en centerlinje på baksidan av en hals en gång, det hade tagit mig mindre än en minut att göra, om jag gjort det på en gång, istället tog det en halvtimme i efterhand. Som tur är så lär man sig ofta av misstag och för vissa uppgifter är detta det “enda” sättet att bli bättre, att fortsätta att öva genom att börja om och förbättra. Jag skulle nog säga att det svåraste för mig har varit att komma över rädslan för att använda maskiner och vissa verktyg. Med det menar jag inte att jag har varit rädd att skada mig utan istället det att jag varit rädd för att man ska ta bort för mycket material eller ha sönder något. Men eftersom jag går i skola så har jag ju haft turen att jag alltid haft lärare att fråga och jag har alltid haft material att kunna öva med så det har därför varit en lätt övningsprocess.

Vet du redan nu vad du vill / ska göra efter utbildningen?
Det är inte helt klart vad jag ska göra efter utbildningen. Just nu känns det som att jag vill göra lite för mycket! Jag fortfarande intresserad av att utbilda mig till ingenjör så troligtvis kommer det påbörjas inom ett par år. Men när jag kommer tillbaka så hade det varit väldigt kul att få börja jobba lite och göra service på instrument och-/eller bygga gitarrer. Jag är även ganska säker på att jag kommer starta ett eget företag inom en snar framtid, men exakt vad jag ska göra har jag inte helt bestämt. Hur som helst så tror jag att första steget innan jag planerar allt för mycket är att bli klar med utbildningen här i USA och återvända till Sverige och som det ser ut så kommer det vara i slutet på mars i år.

Läs Jespers blogg

Happy Älvdalen önskar lycka till med utbildningen och att du har en vinstlott!

//Marit Norin