Blog

Från Mexico City till Fulufjällets Nationalpark

  |   Besöksliv, Livsstil
Fulufjällets Nationalpark i Älvdalens kommun bildades för 12 år sedan och har många besökare från när och fjärran , året runt.

Fulufjällets Nationalpark i Älvdalens kommun bildades för 12 år sedan och har många besökare från när och fjärran , året runt.

Solen strålar från en klarblå himmel och snön ligger fortfarande tjock när vi kommer upp till parkeringen vid Fulufjällets nationalpark. Det är en fantastisk dag, trots att vinden är kall. På parkeringen finns två bilar parkerade och vi ser ett par unga män packa för en dag i parken. De tunga ryggsäckarna och stegjärnen talar för att de ska ge sig ut på klättringsäventyr, troligtvis vid Njupeskärs vattenfall. Riskfyllt – men förhoppningsvis är de kunniga och inser att det gäller att vara försiktig. Isklättring är inget att leka med.

Eduardo flyttade från Mexico City till Älvdalen 2007. Idag bor han i Idre med sin sambo, en son och har ett jobb som han trivs med i nationalparken.

Eduardo flyttade från Mexico City till Älvdalen 2007. Idag bor han i Idre med sin sambo, en son och har ett jobb som han trivs med i nationalparken.

Vi har bokat tid med Eduardo Zuniega som arbetar som föreståndare på naturrum i Fulufjällets Nationalpark. Eduardo kommer från Mexico och flyttade till Älvdalen 2007 för att studera naturturism på Älvdalens Utbildningscentrum.
– Den fantastiska naturen och alla aktiviteter som den erbjuder gjorde att jag valde att lämna Mexico City för att bosätta mig i Sverige och senare i Älvdalens kommun, berättar Eduardo. Under utbildningen i Älvdalen gjorde jag praktik här på naturum vilket har lett till arbete. Nu har jag arbetat i fem år här på fjället; som guide, på naturum och nu som föreståndare.

– Naturum håller öppet onsdag – lördag mellan 10-16 nu under vintern, berättar Eduardo vidare. Varje dag klockan 11.00 har vi en aktivitet, främst för barnfamiljer men alla är givetvis välkomna. Den 26 april stänger vi för att öppna upp för sommaren den 24 maj igen. Mellan maj och oktober har vi öppet varje dag mellan 10-17.

På naturum hittar du utställningar som berättar om djur och natur i området kring Fulufjället.

På naturum hittar du utställningar som berättar om djur och natur i området kring Fulufjället.

Hur många besökare har ni i parken frågar jag?
– Under vintern är det inte lika många besökare som på sommaren, då har vi upp till 80 000 besökare i parken berättar Eduardo. De flesta besöker Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall men även Old Tjiko som har konstaterats vara ett av världens äldsta träd.
– Vi på Länsstyrelsen samarbetar med lokala entreprenörer som erbjuder guidade turer på fjället. Det är viktigt att vara varsam i parken och den är uppdelad i olika zoner där olika regler gäller, säger Eduardo. Mer information finns på hemsidan www.fulufjallet.se
– Det är cirka 50 % utländska besökare och 50 % svenska besökare som kommer till nationalparken och vi vill ge dem en riktigt bra upplevelse här på fjället, säger Eduardo. Vi sprider information om de djur som finns i området och lär ut om samspelet mellan djur och natur. Under sommaren kommer vi att ha en utställning som handlar om björn, säger Eduardo och hälsar alla välkomna den 24 maj då den invigs.

Klockan 11.00 varje dag erbjuder naturum en aktivitet för barnfamiljer. Att måla och göra sin egen fjäril är en populär aktivitet!

Klockan 11.00 varje dag erbjuder naturum en aktivitet för barnfamiljer. Att måla och göra sin egen fjäril är populärt!

Utsikten från naturum är magisk och Eduardo berättar om hur lavinerna gått under senaste veckan på fjällkammen.

Utsikten från naturum är magisk och Eduardo berättar om lavinläget på fjällkammen.

Jag tackar Eduardo för en trevlig pratstund. Happy Älvdalen kommer att skriva mer om nationalparker och naturreservat i Älvdalens kommun i det kommande sommarmagasinet 2014! Där kommer du att få tips om smultronställen att besöka i Älvdalen.

//Karin Hellström
Ps information om fjällväder och snöläget finns att hitta på Fjällsäkerhetsrådets hemsida http://www.fjallsakerhetsradet.se/fjallsakerhetsradet/lokal_fjallsakerhetsinformation/Norra-Dalarnas-fjallsakerhetskommitte/