Blog

Fårets Dag i Liden

  |   Livsstil
DSC01550

Sedan 2006 har ett antal engagerade personer från norra Dalarna, alla med ett stort intresse för djur, natur, hantverk, lokala produkter och livet på landet, samlats i en förening med namnet Fårföreningen Norra Dalarna. För sjunde året i rad anordnar föreningen Fårets Dag och hälsar alla välkomna till en familjedag i Lidens Bystuga lördagen den 16 maj. Happy Älvdalen ringer upp Linda Backman, en av medlemmarna i föreningen för att höra vad som händer på lördag.

Linda är född och uppväxt i Åsen. Hon flyttade under en period till Gävle men är sedan 2010 bosatt med sin familj på en gård i Kalser, utanför Älvdalens kyrkby.
– Både jag och min sambo Mats har våra rötter här i Älvdalen och vi valde att flytta tillbaks från Gävle. Idag är vi så kallade månskensbönder och har djur här på gården, bland annat sex tackor och sju lamm, säger Linda.

Linda berättar om föreningen som varit igång sedan 2006 och förutom Fårets Dag anordnar de även kurser av olika slag då de träffas för att utveckla nya idéer och produkter som har anknytning till får.
– Det handlar inte bara om mat utan vi värnar även om kulturen. Ett exempel på det är den Fåraherdekurs som föreningen anordnade 2013/2014. Vi tar även hand om skinn och tar fram garn och ull som vi använder i olika typer av hantverksprodukter. På Fårets Dag kommer gästerna att kunna se exempel på det, missa inte det.

I dagsläget har Fårföreningen Norra Dalarna drygt tio medlemmar från olika kommuner i norra Dalarna, inte bara Älvdalen utan även från Malung, Rättvik och Orsa.
– Bland våra medlemmar finns de som har större gårdar och som lever på lantbruket, vissa har upp till 200 får. Men det finns även ett antal medlemmar som jag, skrattar Linda, månskensbönder som har ett ”vanligt” jobb och har djuren mer som en hobbyverksamhet.

På Fårets Dag den 16 maj blir det full fart i och kring bystugan i Liden. Programmet kan du läsa här.
– Vi hoppas givetvis på sol, säger Linda, då många av aktiviteterna är utomhus. Många av favoriterna behåller vi men vi har även nyheter för i år, till exempel kommer man att kunna se Alpackor, det har vi inte haft förut.
– Dagen kommer att erbjuda bland annat tipspromenad, vallning av får, tovning, försäljning av lokalproducerade produkter, häst & vagn och givetvis fika och mat från Dalgatan 118. Det brukar vara mycket uppskattat, berättar Linda.

Att dagen är uppskattad, det råder det inga tvivel kring. I fjol hade Fårets Dag upp emot 300 besökare som uppskattade föreningens initiativ. Passa på att ta en tur till Lidens Bystuga på lördag du också, där kommer du att ha möjlighet att både äta gott och köpa fina lokalproducerade varor. Läs mer om Fårföreningen Norra Dalarna.

//Karin Hellström