Den franska grytans väg till Älvdalen

  |   Näringsliv
IMG_0069

Om du ätit lunch på Dalgatan 118 någon gång det senaste halvåret har du säkert sett den. Den enormt stora orange grytan. En gryta som minst sagt haft en lite udda väg till Älvdalen.

Det började i London i mars 2015. Dalgatan 118:s ägare, kocken Mikael Nilsson, var på semester och gjorde en dagsutflykt till Paris. Mitt i strosandet så får han syn på en Le Creuset-affär. Och därinne ser han Grytan med stort G. Känslan ”måste ha” infann sig direkt.

Le Creusets gjutjärn är sagan om hur två belgiska affärsmän möttes på en mässa 1924 i Bryssel. Den ena, vid namn Armand Desaegher, var expert på gjutjärn och den andra, vid namn Octave Aubecq, var expert på lackering. Tillsammans fick de den briljanta idén att göra lackerat, emaljerat gjutjärn.

Från den dagen har Le Creuset etablerat sig som ledande inom tillverkningen av gjutjärn och olika kokkärl i gjutjärn. Deras speciella lackerade och emaljerade design är ett verkligt framgångsrecept som många har försökt efterlikna. Le Creuset tillverkar sina gjutjärnsgrytor i speciella sandformar som slängs efter varje tillverkad gryta. Alla Le Creusets gjutjärnsgrytor och gjutjärnspannor är på så vis unika i sitt eget slag.

Mikael, som sagt, bara måste ha en speciell gryta han spanat in. Sagt och gjort, grytan med en vikt på 15 kg inhandlades, släpades sedan med tåg tillbaka till London och vidare i en resväska och med flyg tillbaka till Sverige.

Vad är det då för speciellt med denna gryta? Mikael förklarar att det är ganska svårt att få tag på Le Creuset-grytor i den här storleken i Sverige. Och de är av hög kvalitet och otroligt bra när man ska laga mycket mat.

Så nästa gång du lunchar på 118, spana in den franska grytan som rest till Älvdalen från Paris via London.

//Marit Norin