De badar året runt i öppet vatten

  |   Livsstil
Foto: Tobbe Nilsson

Foto: Tobbe Nilsson

Kallt, galet och hemskt eller uppiggande, hälsosamt och stärkande? Det sistnämnda om man frågar ett gäng entusiastiska kvinnor i Älvdalen som har gjort badandet i öppet vatten till en naturlig del i veckoplaneringen. En sak som bokstavligt talat gett ringar på vattnet då fler och fler älvdalingar börjar testa att kallbada.

I slutet av oktober, när jag som bäst höll på med produktionen av Happy Älvdalens vintermagasin, fick jag ett tips av en läsare. ”Halloj! Vore inte våra vinterbadare intressanta att läsa om i vintermagasinet? Kram från en läsare”. Sagt och gjort, jag stämde träff med Marie Mörk, Pernilla Wennbohm-Eriksson, Lotta Grundin och Mia W Abrahamsson vid Traver vid Nässjön.

När jag kommer är Marie redan på plats. Hon berättar att det här med att kallbada är nytt för i år för henne. Men så har hon också ett specifikt mål.
-Jag började för nio veckor sedan, i början av september. Jag har aldrig hållit på med det här innan. Mitt mål är att såga upp ett hål i isen någonstans i vinter och bada. Nu badar jag en gång i veckan, det är förberedelser för att vänja kroppen så att jag ska kunna bada i en isvak i vinter. Det är de här som har inspirerat mig, säger Marie och pekar på Pernilla, Lotta och Mia som nu kommit.

De låter som kvittrande, glada kulsprutor som klivit ur bilen. De pratar i mun på varandra när de berättar hur allt började.

-Det började för ganska precis ett år sedan. Vi, Lotta, Mia och jag, var i Åre på ett träningskonvent. På schemat hade de med kallbad. Jag sa att det ska jag inte göra, berättar Pernilla.

-Vi var väldigt emot det, flikar Lotta in. Vi hade varit ute på en löptur i Vålådalen. När vi satt i bussen på väg tillbaka stannade den vid Tegeforsen. Helt plötsligt säger arrangörerna: ”Nu byter ni om till era baddräkter” och jag tänkte bara, nej…

– Där stod vi vid Tegeforsen i Indalsälven. 54 kvinnor klev ur bussen i vita badrockar. En del gick i vattnet och en del gjorde det inte. Vi gick i alla tre. Vi var i vattnet väldigt kort tid, vi räknade snabbt till trettio, enligt rekommendation från ledaren. Vi plågade oss kvar i vattnet. Jag tänkte att det här går inte, det här kan inte vara hälsosamt, fortsätter Mia.

Kallbad är ingen nyhet, det är en tradition som går långt tillbaka i tiden. Att regelbundet bada vinterbad har genom forskning visat sig vara positivt för hälsan. Inbitna kallbadare/vinterbadare anger många hälsofördelar, till exempel starkare immunförsvar, mer energi, bättre sömn och ett ökat allmänt väl­befinnande. Att utsätta sig för kalla bad handlar också många gånger om att övervinna ett hinder eller en rädsla och att gå utanför sin komfortzon. Många kallbadare vittnar om att de känner sig starkare, modigare och mer självsäkra efter att ha kommit över utmaningen med ett kalldopp.

 

Bad i månskenet. Foto: Marcus Ekenstierna

Sägas skall, att den forskning som har gjorts om vinterbad i huvudsak har gjorts på redan friska personer. När man går ner i kallt vatten får kroppen en sorts stressreaktion. Bland annat ökar blodtrycket. Därför efterfrågas mer forskning kring effekterna på personer som lider av någon form av hjärtproblem. Man vet inte så mycket om eventuella risker för den som har någon form av kroniska hälsoproblem och alla som har högt blodtryck eller annan hjärt-kärlsjukdom uppmanas att vara försiktiga och att rådgöra med läkare innan de vinterbadar.

Oavsett vad forskningen visar, så blev Lotta, Mia och Pernilla nyfikna på den nya upplevelsen, det som de först varit så skeptiska till. Någonting hände efter Åre-badet. Det avskräckte tydligen inte, snarare tvärtom.

-När vi var på väg hem från Åre så började vi prata om det vi upplevt och vi sa att vi måste prova att bada igen. Det var i slutet av oktober förra året. Vi ville prova en gång till och se vad som hände, säger Pernilla.

-När vi badade i Tegeforsen så tyckte jag att det gjorde så ont i kroppen. Samtidigt så hände det något i kroppen. När vi kom hem var vi tre vid Nässjön på en löpträning. Då testade vi igen. Vi var i vattnet väldigt snabbt, kanske 30 sekunder, berättar Lotta vidare.

Kallbad sägs skapa ett beroende hos många utövare, något som Mia, Lotta och Pernilla håller med om, för de fortsatte med att bada. Vintern kom, isen kom och de ordnade en vak vid Lottas stuga vid Nässjön. Där fortsatte de att bada, vecka efter vecka. Under året som gått har det blivit att de badar minst en gång i veckan. Baden sker i oftast i Nässjön, i Rotälven och i Österdalälven. Ibland badar de själva, men ofta tillsammans. De är alltid minst två när det är kallt eller om det är vinter och de ska ner i en isvak. Och mer isvak, det blir det.

-Vi ska göra en vak vid stugan i vinter igen. Förra vintern blev det som en provisorisk vak. Nu vet vi hur vi ska förbättra vaken och hur vi ska täcka den på ett bättre sätt. Vi har lärt oss en del från förra vintern och ska utveckla vår vak, avslöjar Lotta.

Det visar sig att deras badande har gett ringar på vattnet. Fler och fler har börjat kallbada i Älvdalen.

-Vi lägger ut bilder på sociala medier och det verkar ha inspirerat andra. Det ”smittar”, flera har hört av sig till oss. Många har provat och många vill prova. Det är jättekul, säger Pernilla.

Marie Mörk är en av dem som inspirerats. När vi träffas för intervjun är det nionde veckan, och nionde gången, hon badar.

-Jag började med tio sekunder. Jag gick sakta ut i vattnet, ”satte” mig ner och räknade ettusenett, ettusentvå, ettusentre osv. När jag kom till ettusentio gick jag upp. Det visade sig att jag räknar väldigt långsamt. Jag filmade mig själv en gång och räknade till 10 men det visade sig vara 40 sekunder, skrattar Marie.

-Nu fixar jag två minuter när jag är själv. Förra veckan badade jag tillsammans med en annan person som brukar bada och då satt jag i fyra minuter. Den dagen blev jag aldrig varm mer. Jag satt i ullunderställ, mysbyxor, jacka och buff framför brasan. Jag hade behövt röra på mig efteråt för att få upp kroppsvärmen, berättar Marie vidare.

Tipset när man badar är att vara varm inifrån och ut, både före och efter ett bad. Man kan till exempel springa eller gå en rask promenad före. Det som blir kallast när man är i vattnet är händer och fötter.

-När det är kallare ute behöver man ha något på fötterna och händerna, förklarar Pernilla. Det finns speciella badskor man kan köpa. Marie har sealskinz, Lotta och jag har Neoprenstrumpor.

-Jag är inte så avancerad i mitt materialval. Jag tar vad jag har, jag brukar ha ullstrumpor och Foppatofflor, flikar Mia in och ler.

Det börjar bli dags för ombyte och bad. Pernilla förklarar för mig hur det går till.

– Vi går ut och i vattnet och ”sätter” oss, det vill säga vi sjunker ner så vattnet når axlarna. Man hittar en lugn andning och känner att kroppen slappnar av. Sen sitter vi och blundar, andas och ser på utsikten, i cirka 4-5 minuter.
-Men på vintern, när ni är i isvak, då kan ni väl inte sitta 5 minuter! utbrister jag.
-JOO, säger Mia, Lotta och Pernilla i kör, i alla fall 3-4 minuter.

Badrockarna åker av och de börjar sakta, sakta gå ut i Nässjön, sida vid sida. De sjunker ner så vattnet når axlarna och håller händerna ovanför vattenytan så att de inte ska bli kalla. Det är tyst, lugnt och harmoniskt.

-Du ska väl också bada, säger de och tittar på mig.

-Jo, jag hade tänkt det, men jag är nervös. Jag tycker jag blivit så feg och bekväm med åren, svarar jag.

Jag har faktiskt tagit på mig baddräkten under kläderna som förberedelse när jag skulle åka till intervjun. Det är väl bara att försöka kliva utanför den berömda komfortzonen, tänker jag. Jag går ner i vattnet, sakta, sakta men bestämt. Mia, Marie, Pernilla och Lotta peppar mig och hjälper mig: ”Kom igen nu Marit, det går jättebra”, ”andas lugnt”, ”tänk på andningen, tänk på att andas ut”. Jag sjunker ner bredvid dem och allt känns….


….alldeles, alldeles underbart.
Från vänster: Pernilla Wennbohm-Eriksson,
Marit Norin, Lotta Grundin. Foto: Marie Mörk

Tack för att ni tog så väl hand om mig vid mitt ”premiär-kallbads-dopp”. Och tack Annica Westling för att du tipsade Happy Älvdalen om att göra ett reportage om ”våra vinterbadare”.


Det bästa med att kallbada

Från vänster: Pernilla Wennbohm-Eriksson,
Marie Mörk, Mia W Abrahamsson, Lotta Grundin

Pernilla Wennbohm-Eriksson:
Efter ett kallbad är det bästa det lugn som infinner sig i kroppen, musklernas återhämtning och jag känner mig mer glad och fokuserad. Att det också stärker mitt hjärta och immunförsvar är jag övertygad om.

Lotta Grundin:
Jag tycker att känslan jag får efteråt är fantastiskt. Jag får en rush i kroppen, blir varm och sedan kall. Jag känner också att det hjälper mot träningsvärk och återhämtning efter ett träningspass.

Mia W Abrahamsson:
Det bästa är ju känslan efteråt. Jag gruvar mig alltid enormt innan och undrar om jag verkligen är riktigt frisk och om det här verkligen är bra? Men efteråt när pulsen sjunker och den lugna energin når sinnet är det så värt det.

Marie Mörk:
Det bästa med att kallbada är att det är så konkret och enkelt. Det finns inget utrymme för tveksamheter när du väl går i. Det är ”bara” att fokusera på att andas lugnt och fortsätta att gå framåt ner i vattnet. Sedan fortsätta andas, andas och andas. Känslan för mig när jag kliver upp är fysisk lätthet. Den mentala lättheten har jag inte uppnått än men jag känner mig generellt mycket lugnare i livet efter 9 veckors badande.

 

Från vänster: Lotta Grundin, Pernilla Wennbohm-Eriksson, Marie Mörk, Mia W Abrahamsson. Foto: Tobbe Nilsson

//Marit Norin
Intervjun med badarna gjordes 29/10-2020

Läs hela Happy Älvdalens vintermagasin 2020-2021 här

*
*
*

Tips om kallbad från www.kallbad.nu:

 1. Värm gärna upp kroppen inifrån och ut innan kallbadet.
 2. Lägg fram handduk och de kläder du ska ha på dig i den ordning du vill ta på dig dem.
 3. Ta det lugnt när du går i och ur vattnet.
 4. Kroppens reaktion är att andas in kraftigt när vi exponerar den för kyla, glöm inte att andas ut.
 5. Ha koll på tiden i vattnet. Stanna inte i vattnet för länge även om det blir skönt efter en stund.
 6. Drick något varmt.

Tänk på följande:

 • Var försiktig om du har högt blodtryck eller hjärtsjukdomar – hör med din läkare innan du börjar bada.
 • Bada helst inte ensam. Du har säkert en vän som också är nyfiken på kalla bad, annars får du ha något som håller dig sällskap på bryggan eller på stranden.
 • Håll huvudet, händer och fötter varma genom att bada med mössa, vantar och badskor vid behov. Har du inte badskor så kan ett par varma strumpor fungera.
 • Ge dig själv 10 lugna andetag för att få koll på andningen.
 • Ta med en termometer och mät temperaturen i vattnet.
 • Ha gärna något att stå på när du kommer upp ur vattnet.
 • Ta på dig bekväma gärna lite löst sittande kläder. Se till att de är torra.
 • Om du inte har eller vill dricka något varmt efter badet, se till att du har någon annan dryck. 
 • Tänk på att kroppstemperaturen kan sjunka efter du kommit upp ur badet så maxa inte tiden i vattnet eller pressa dig över gränser som känns obehagliga.*************