Blog

Dalsk min Pär og Anna, en pekbok på älvdalska

  |   Livsstil
I Visit Idres varumärkesundersökning 2013 visade det sig att dialekt och språk var det som många kopplade till Älvdalen..

I Visit Idres varumärkesundersökning 2013 visade det sig att dialekt och språk förknippas med Älvdalen.

En färsk undersökning visar att människor runt om i Sverige förknippar Älvdalen med vårt alldeles eget språk, älvdalskan. Vilken tur vi har. Vilken tur att vi har detta fantastiska språk och vilken tur vi har att det finns så många som engagerat sig för att bevara det.

 Ulum Dalska är en språkförening som bildades 1984 av några entusiaster som ville göra något för att rädda älvdalskan. Ulum dalska betyder ”vi ska tala älvdalska” och det är det som det hela går ut på, att prata älvdalska. Idag har föreningen närmare 2 000 medlemmar, de flesta bosatta i Älvdalen men även många i övriga Sverige och runt om i världen. Genom åren har föreningen initierat ett antal olika aktiviteter, både när det gäller att tala och även att skriva älvdalska.

Ulum Dalska

Ulum Dalska, Sveriges största språkförening

Glåmåkwelder (pratkvällar), kwedåkwelder (sjungkvällar), Kum Ijug (Kom ihåg, ett memoryspel), ordbok, grammatikbok, barnböcker och andra böcker och berättelser är några av de saker som arrangerats och producerats under årens lopp. Nu är det dags för en ny bok, en pekbok, på älvdalska. Tack vare bidrag från Besparingsskogen och från ett par företagare fick initiativtagarna Lid Ulla Schütt och Pell Birgitta Andersson ekonomisk möjlighet att förverkliga en idé som de haft i åratal. Bilderna är illustrerade av Petra Andersson och layouten gjord av Jut Johan Persson. Ulum Dalska säljer boken.

Dalsk min Per og Anna

Dalsk min Per og Anna, en pekbok på älvdalska

Boksläppet är på Älvdalens bibliotek fredag 28 mars kl 12 – 16 och lördag 29 mars kl 11 – 14.

På föreningens hemsida, www.ulumdalska.se, kan du läsa mer om älvdalskan,  lära dig älvdalska ord, se filmklipp och besöka webbshopen. Du kan även följa Ulum Dalska på facebook på www.facebook.com/ulumdalska för den allra senaste informationen.

Ärums! /Marit Norin