Brunnsbergs IF Dragkamp – framgångsklubben där alla är lika viktiga

  |   Besöksliv, Livsstil
Dragkampssko

SM-medaljer, medaljregn och VM-medaljer. Vi har blivit lite bortskämda med framgångarna för Brunnsbergs IF Dragkamp, klubben som firade 20-årsjubileum 2017.

Dragkamp är en relativt liten sport. Ändå har Brunnsbergs IF Dragkamp gjort sig ett namn och har till och med kallats en stormakt inom sporten. Sedan klubben bildades 1997 har det blivit många medaljer och den har av Svenska Dragkampförbundet utsetts till Årets klubb två gånger, 2012 och 2014.

Klubben har verksamhet i alla åldrar, knatte 7-12 år, ungdom och seniorer. Idag är det ungefär 25 aktiva. En av dem är Amanda Ilbäcks Karlsson, som till vardags läser till personlig tränare i kombination med Ekonomiprogrammet.

– Jag började med dragkamp 2012, berättar Amanda. Det var skoldragkamp i Rots Skola och en kompis som höll på med dragkamp sa ”jag är starkare än dig”. Det var så det började.

Amandas utbildning gör att hon kan träna nio timmar i veckan på skoltid, vilket gynnar dragkampen också. Annars är det vintertid träning tre gånger i veckan.

-På fredagkvällar har vi fys- och intervallträning i sporthallen, säger Amanda. På söndagar är det träning i ladan i Klitten och på torsdagar är vi i Brunnsberg, där är vi inomhus och det är i huvudsak träning för händerna.

Och träning för händerna, det behövs. Dragkamp är en tuff sport där styrka, teknik och uthållighet är viktigt. Det är slitsamt, inte minst för händerna som tar stryk först. I träningslokalen i Brunnsberg drar man mot vikter, vilket innebär att det aldrig är någon motståndare som släpper först. Det stärker uthålligheten. Ute finns en liknande anordning där man tränar sommartid. För någon som passerar och inte vet vad det är kan det tyckas märkligt med dessa ställningar och vikter.

När Happy Älvdalen besöker dragkamparna en söndagsträning i mars 2017 är de i en lada i byn Klitten. Där inne finns en 40 meter lång och 1 meter bred sandlåda där de drar mot varandra. Med på träningen var olika åldrar och både damer och herrar.

När klubben blev utsedd till Årets klubb 2014 var del av motiveringen att den har så stor bredd med deltagare i alla åldrar, damer, herrar, juniorer och knattar. Och alla är lika viktiga.

Fredrik Nylund började med dragkamp 2007. Efter ett par uppehåll är han nu tillbaka i träningen igen.

– Vi tränar jämt tillsammans, killar och tjejer, damer och herrar, berättar Fredrik. I vissa länder tränar så de var för sig. Men det är en fördel att träna tillsammans, man får bra sammanhållning. För att få en stark sammanhållning har vi även gemensam kick-off inför säsong och gemensam avslutning när säsongen är slut. Sen har vi långa bussresor där vi hinner lära känna varandra bra.

Viktiga är också alla runt omkring som hjälper till med olika saker och stöttar de tävlande. Inför tävlingar ska bla bussar bokas och mat handlas. Precis som i de flesta klubbar och idrotter så är det mycket ideellt arbete. För att få in pengar så sätter de plant på sommaren och är funktionärer i Vasaloppsveckan på vintern. Brunnsbergs IF är landets nordligaste dragkampsklubb och det finns inte så många konkurrenter på nära håll. De flesta klubbarna ligger i södra Sverige, vilket innebär långa och dyrbara resor. Men Brunnsbergs IF:s supportrar sviker inte för att det är långt att resa.

-I somras tog supporters husbil till Malmö och var där hela VM fredag-söndag, säger Fredrik.

Efter många tävlingar är det klart att det blir många minnen.

-Jag minns speciellt när vi var i Schweiz 2015, berättar Amanda. Damlaget tog brons, något som ingen hade räknat med. Men vi hade viljan, så vi lyckades.

– Ett av mina bästa minnen är 2010 i Sydafrika, säger Fredrik. Det var första gången jag var med i VM Mix. Vi var fyra killar och fyra tjejer och vi vann mix 600 kg. Det var även första gången som det var mix-klass på ett mästerskap.

Sen finns det andra händelser som imponerar. 2016 var VM i Malmö. I mix vann Sverige guld i 600-kilosklassen. Och laget bestod enbart av dragare från Brunnsberg. Med så många framgångar i bagaget, vad siktar man på framöver?

-2017 satsar herrarna på World Games*, berättar Fredrik. 17 stycken ska tas ut och det är stor chans att få med många från Brunnsberg.

Medaljer 1997-2016:

Guld Silver Brons
Ungdom / Junior 10 4 2
Mix 5 2
Damer 9 16 6
Herrar 7 1 6

 

* World Games och är ett internationellt multi-sport evenemang för tävlande i idrottsgrenar som inte finns med i de olympiska spelen. Några av idrotterna har senare kommit med i Olympiska spelen (tex triatlon) eller har tidigare varit olympiska idrotter (som dragkamp).

Historik, från Svenska Dragkampförbundets hemsida:

”Dragkamp är en traditionsrik sport som existerade redan under antiken och när vikingar härjade i norden. Den moderna dragkampen som den ser ut idag växte så sakteliga fram under 1800-talets slut då Viktor Balck tar med sig Tug of War till Sverige. Redan tidigt var Sverige en av de starkaste nationerna och tog 1912 OS-guld när spelen gick i Stockholm.”

Mer: facebook.com/brunnsbergsif

(Reportaget är från Happy Älvdalens sommarmagasin 2017)

// Marit Norin