Berg, toppar och utsiktsplatser i Älvdalen

  |   Besöksliv

Upptäck Älvdalens vackra och varierande natur genom att bestiga berg, toppar och fina utsiktsplatser. Här är tips på kända och mindre kända utflyktsmål. 

Storsnell
Storsnell (ibland stavat Storsnäll) är en utsiktsplats i Älvdalen med en hänförande utsikt som sträcker sig ända bort till Siljan, Sälen och Fulufjället. En härlig naturupplevelse på nära håll, mindre är en mil från Älvdalen. Längs stigen finns en gammal tjärdal markerad. Sista biten upp är en aning brant men när man väl kommer upp på toppen är det värt det. Man får en hisnande känsla över utsikten och lugnet som råder på toppen. På toppen finns det bänkar att sitta ner på för att njuta av utsikten. Längd på vandringen cirka 1 kilometer.

Vägbeskrivning: Åk söderut längs riksväg 70 från Älvdalen. I början av byn Gåsvarv, tag av till vänster på Stationsvägen. Tag andra vägen till vänster och sedan första vägen till höger. I änden av den vägen kan du parkera. Markerad led går upp på höger sida av vägen i den åkriktning du kom.

Länk till Älvdalen Explorer: Vägbeskrivning, karta, bilder, kort film

Honungsberg
Utanför Vasaloppsbyn Evertsberg ligger Honungsberg. Med vacker utsikt över Evertsbergssjöarna är det mer än mödan värt att ta stigen upp till toppen. Här finns bänkar att sitta på och även en trevlig slogbod. Namnet på berget har troligtvis inget att göra med honung, mer om det kan du läsa på happyalvdalen.se, sök inlägget ”Happy sommartipsar: Topptur till Honungsberg / Unungsberg”. Längd på vandringen cirka 1,5 kilometer.

Vägbeskrivning:
Från Älvdalen, åk mot Evertsberg/Sälen. I Evertsberg, sväng vänster mot Mora /Oxberg. Åk ca 600 meter och sväng häger in på Bosseldalsvägen. Följ vägen ca 3,3 km (efter ca 500 meter svänger vägen kraftigt till höger, efter ca 1 km blir det grusväg). Parkera på höger sida på en liten parkeringsficka. Skylt till Honungsberg finns på höger sida strax efter parkeringsfickan. Följ leden, vandringen är ca 1,5 kilometer och tar ca 20 minuter.

Vitturn
Vitturn ligger i byn Klitten, cirka 10 kilometer från Älvdalen. Berget lockar många klättrare och även de som söker en fin utsiktsplats med vyer över bland annat Nässjön och berg. Toppen ligger på cirka 500 meter över havet och bjuder på finfina fikaplatser. Längd på vandringen cirka 1 kilometer.

Vägbeskrivning: Från Älvdalen, åk riksväg 70 norrut och följ skyltarna mot byn Klitten, cirka 10 kilometer från Älvdalen. Åk igenom Klitten och sväng höger in på Grundinsvägen när du har åkt ca 1 km från byns början. Följ vägen tills du kommer till en grusväg som går in till höger där det står Vitturnvägen. Följ vägen en liten bit, några hundra meter. Håll utkik efter en stig på vänster sida, mitt emot stigen går en liten väg på höger sida. Det kan vara lätt att missa stigen, om du känner att du börjar åka nerför har du åkt för långt. Parkera längs vägen.

Hykjeberg
Hykjeberg är ett mäktigt berg med en topp som ligger på 594 meter över havet och en näst intill lodrät bergvägg som stupar 100 meter ner. Från toppen har man en milsvid utsikt och där finns en slogbod. Skogen i området varierar mycket beroende på höjdskillnader, äldre tiders nyttjande av skogen och skogsbränder. Det här är också platsen där den stenbänk finns, som Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia fick av Länsstyrelsen i Dalarna. Berget är ett av de mest besökta i Älvdalen. Längd på vandringen cirka 1 kilometer.

Vägbeskrivning: Från Älvdalens centrum, åk RV 70 mot Särna/Idre. Efter ca tre kilometer, sväng höger och följ skyltningen till Sveg. Efter ca 500 meter, håll höger skyltat till Klitten. Åk igenom byn Klitten och följ sedan grusvägen (skyltat Naturreservat) tills du kommer till en vändplan. Parkerar och följ ledmarkeringen upp till toppen.

Länk till Älvdalen Explorer: Vägbeskrivning, karta, bilder

Fler tips på utsiktsplatser: Älvdalen Explorer

//Marit Norin