Blog

Äventyr i Fulufjällets nationalpark

  |   Besöksliv
Utan sture
DSC00572
Karta Fulufjället

Under påsk finns en tradition att åka till fjällen och njuta av den härliga vårsolen. Många passar på att ta skotern för att fiska, andra tar på skidorna för en fjälltur i ett lugnare tempo. Igår, på påskafton, packade Happy Älvdalen skidorna i bilen för en tur i Fulufjällets nationalpark, ett paradis för alla som gillar att vistas ute i en underbar fjällmiljö.

Fulufjället ligger intill norska gränsen, ca 25 km väster om Särna, en dryg timmes bilfärd från Älvdalens kyrkby. Nationalparken invigdes 2002 och är ett mycket populärt besöksmål året runt. I nationalparken kan du uppleva både stora och små äventyr, beroende på vad du söker. På naturum finns information eller på Länsstyrelsens hemsida.
Vårt äventyr igår började vid Brottbäcksstugan, där vi parkerade bilen. Från Brottbäcksstugan skidade vi på vinterled till Rörsjöstugorna, därefter mot Särnmansstugan och tillbaks igen till parkeringen igen. Cirka 15 km, ett perfekt äventyr i den underbara vårsolen!

På Länsstyrelsens hemsida hittar du mycket bra information om nationalparken, aktiviteter och öppettider på naturum. Ett urklipp från sidan:
”Här har inga renar betat, därför täcks fjällheden av tjocka lavmattor. Fulufjället reser sig som en platå i landskapet, med branta sidor och platt upptill. På vintern ser det ut som en stor gräddtårta!
Andra fjäll är av rent urberg, gnejs och granit. Fulufjället är en stor kudde av sandsten. Sandstenen bildades för 900 miljoner år sedan, i ett grunt hav vid ekvatorn. Kanske hittar du stenar med märken som av vågor på din vandring – ett minne från när Fulufjället var havsbotten.
I sand växer inte mycket. På Fulufjället trivs växter som inte behöver så mycket näring, till exempel mossor och lavar.

Zoner
I Vildmark: Tillåtet att tälta, göra upp eld och vandra överallt. Ej tillåtet att framföra terrängfordon, fiska eller jaga
II Lågaktivitet: Tillåtet att tälta, göra upp eld, vandra, jaga och fiska samt framföra snöskoter på markerad led
III Högaktivitet: Tillåtet att tälta, göra upp eld, vandra, jaga och fiska samt framföra snöskoter på markerad led
IV Anläggning: Tillåtet att vandra samt göra upp eld på anvisad plats. Ej tillåtet att tälta, övernatta i stugor, jaga, fiska eller framföra snöskoter

Fakta
Bildad: 2002
Invigd: 17 september 2002
Storlek: 38 500ha (385km2)
Högsta punkt: Brattfjället 1042 möh
Förvaltare: Länsstyrelsen Dalarna (www.lansstyrelsen.se/dalarna)
Sevärdheter: Njupeskär, Gäljån, världens äldsta träd, lavskrika, jaktfalk
Unikt: sandsten, tjocka lavmattor, ej renbetat, en platå
Säsong: snö oktober-april, snösmältning maj, snöfritt juni-september.”

Happy Älvdalens tips: Ta en tur till Fulufjällets nationalpark!

 //Karin Hellström