Älvdalen producerar äventyrare, del 1 av 2  

  |   Allmänt
IMG_4154
IMG_4156
Team Madagaskar

Vi på Happy Älvdalen vill gärna lyfta fram de små äventyren, de som vi som bor här har precis runt knuten. Sen finns det människor som gör lite större äventyr. I Happy Älvdalens vintermagasin berättar vi om Elias Sjöberg, en smålänning som spenderade 1,5 år i Älvdalen för att utbilda sig till Fjäll- och äventyrsledare på Älvdalens Utbildningscentrum. Under utbildningstiden gjorde han, tillsammans med bl a Nicklas Lautakoski som även han gått samma utbildning, en expedition genom Madagaskar. Nedan kan du läsa ett utdrag ur artikeln från vintermagasinet.

Nu är Elias och Nicklas nominerade till Årets Äventyrare. Lördag 7 mars kl 13.00 på Vildmarksmässan i Stockholm tillkännages vem som tar hem den åtråvärda titeln. Vi håller naturligtvis tummarna för Team Madagaskar!

Utdrag ur Happy Älvdalens vintermagasin:

KÖR BARA KÖR
Elias Sjöberg är 23 år och kommer från Danstorp i Småland. Han har alltid velat bli polis eller ambulanssjuksköterska, att jobba med något som skyddar människor. För ca ett och ett halvt år sedan bestämde han sig för att göra något som han tycker är kul, något som gynnar honom själv.

-Jag är friluftsintresserad och utbildningen Fjäll- och äventyrsledare lockade mig verkligen, säger Elias. En bit in i utbildningen kände jag på allvar att det här är något man kan jobba med, och nu är det det enda som gäller för mig. Sjukvårdsbiten har jag inte släppt, jag har byggt vidare på den fast i annan riktning.

I utbildningen har Elias läst kusen Första hjälpen i terräng, haft sjukvårdövningar och olika olycksfalls- och sjukvårdsscenarier. Han har dessutom gått skidpatrullsutbildningen, vilken till stor del handlar om sjukvård. Toppa det med två NOLS-kurser (National Outdoor Leadership School) i Wilderness First Aid och Wilderness First Responder och du har en person med gedigna sjukvårdskunskaper både gällande i vardagen, i skidbacke och i vildmarken.

-Jag gjorde min praktik förra vintern i skidpatrullen i Lofsdalen och i Säfsen. I Säfsen kommer jag även att jobba i vinter, berättar Elias. Utbildningen har verkligen gett mig förutsättningar för den hittills största resa jag gjort – jag har vuxit som Elias Sjöberg. Jag har bla bestigit ett par berg, sprungit 90 km i ett sträck och vandrat 50 mil på 30 dagar genom Madagaskar. En sak är helt säker – man klarar mer än vad man tror.

Madagsaskarexpeditionen genomfördes tillsammans med tre andra och i samarbete med Världsnaturfonden. Man kan kort sammanfatta det som en expedition som gjordes för att öka folks medvetenhet, i det här fall medvetenhet om skogsskövlingssituationen på Madagaskar. Under expeditionen fick Elias nytta av sina sjukvårdskunskaper då han i flera byar de passerade fick agera fältdoktor.

Nu skriver han, tillsammans med en av de övriga expeditionsdeltagarna, en bok om Madagaskar och WWF:s arbete. Han har också startat eget företag. KBK Adventures.

– KBK står för Kör Bara Kör, något som jag och två av mina klasskamrater haft som motto under utbildningstiden. Det finns en historia bakom namnet och det handlar i stora drag om att lämna sin komfortzon.

 

Se vilka mer som är nominerade till Årets Äventyrare:

http://www.vildmarksmassan.se/aktuellt/har-ar-de-nominerade-for-arets-aventyrare-nbsp

Mer om expeditionen och projektet :

http://teammadagaskar.se

 

//Marit Norin