The Royal Chef – älvdalskocken som lagar mat åt kungligheter

  |   Näringsliv
Micke

När Älvdalen får kungligt besök och maten ska planeras, då vänder man sig till Mikael Nilsson, ägare och innehavare av Restaurang Dalgatan 118. Vid de tre tillfällen de senaste åren som byn gästats av kungligheter har han stått för maten.

Maten har funnits i Mikaels liv i många år. Intresset kom tidigt och när det var dags för gymnasiet så blev det Hotell- och restaurangprogrammet vid VBU i Smedjebacken. Sedan dess är det kockyrket som präglat hans liv.

– Efter gymnasiet fick jag fast jobb som kock på Vanbo Herrgård utanför Smedjebacken. Jag hade varit där en praktikperiod där våren 2000 så de visste vem jag var. Sommaren 2002 flyttade jag till Orsa och jobbade först som kock på Klockargården i Tällberg under sommaren och hösten. Till vintersäsongen 2002/2003 började jag jobba i Orsa Grönklitt och var där till 2004. Då fick jag jobba som kökschef på Orsa Bowling där jag var kvar tills vi köpte restaurangen i Älvdalen.

Restaurang Dalgatan 118 i centrala Älvdalen köptes i december 2006. Det började med renovering och annat fixande och 15 januari 2007 öppnade restaurangen. Så i januari 2017 var det 10-årsjubileum.

När Micke själv får välja mat blir det ofta asiatiskt, thai och indiskt, även grillat och kött. Han äter det mesta och tycker om att prova nytt. Inspirationen och idéerna plockar han sedan med sig hem till restaurangköket där han ofta tänker utanför boxen och testar nya saker. Vilket besökarna på restaurangen får erfara.

De senaste åren har Älvdalen haft kungligt besök tre gånger. 2011 firade Älvdalens Hembygdsförening 100 år och gästades då av kungen och drottningen. Mikael lagade maten som serverades i Lokalen. Då serverades fjällrödingfilé med hjortroncremé.

-Jag kommer ihåg att jag var jättenervös, berättar Mikael. Sen kom kungen in i köket och ville veta hur jag gjort såsen, för den var fantastisk och han ville bjuda på den på slottet någon gång.

I oktober 2015 besökte Prinsessan Sofia och Prins Carl Philip Älvdalen och en lunch serverades i en gammal kvarn i byn Västäng. Då bistod Tini Björs på vandrarhemmet Tre Björnar och Torbjörn Zakrisson Mikael med menyn. Det senaste besöket var i september 2016 då Prinsessan Sofia och Prins Carl Philip åter var i Älvdalen, denna gång för att inviga naturreservatet Hykjeberg och för att ta emot bröllopsgåvan från Dalfolket, en stenbänk i älvdalskvartsit på toppen av Hykjeberg. Även denna gång samarbetade Mikael med Tini och Torbjörn och lunchen serverades i en fäbodstuga i Hyks fäbodar.

Hur tänker/planerar man då när man ska planera mat till kungligheter?
-Egentligen på samma sätt som för alla gäster som bokar en festmåltid. Skillnaden är att det blir mycket runtomkring med avstämningsmöten om säkerhet och allt det runtomkring. Men själva matplaneringen skiljer sig inte. Sen är det att du själv blir extra nervös och får förväntningar på dig.

Camilla Rudberg var den som myntade begreppet The Royal Chef.
-När jag tidigare var VD på Pressmaster anlitade vi ofta Micke för luncher och middagar, berättar Camilla. Vi hade ofta gäster från andra länder, tex Japan och Tyskland och jag brukade presentera honom som The Royal Chef, eftersom han lagat mat till kungabesöken i Älvdalen.

Så ryktet om hans matlagning är spritt, även utanför Älvdalens och Sveriges gränser, där Mikael numera går under namnet The Royal Chef.

Meny i oktober 2015 vid Prinsessan Sofias och Prins Carl Philips besök:
Varmrätt: höstfrittata med kantareller och persilja, serverad med en potatiskaka smaksatt med Hansjöost och lingonpicklade grönsaker från Wåhlsteds i Dala-Floda. Bröd från Tre Björnar i Älvdalen och smör från Gessi fäbod.
Efterrätt: Kardemumma- och råsockerrostad sockerkaka med äppelkompott och vaniljkäm.

Meny i september 2016 vid Prinsessan Sofias och Prins Carl Philips besök:
Sötpotatis- och morotssoppa med ingefära, hembakat gott bröd från Tini på Tre Björnar, fäbodsmör från Gessi och prästost. Källvatten från Hyks fäbod.

// Marit Norin