Snart är det april och då är det premiärdags för romen från Älvdalslax. Den klara, stora romen har odlats i Österdalälvens friska vatten i över 30 år. Nu uppmärksammas den på gourmetkrogar och tippas bli vår nästa nationella stjärnprodukt.
Företaget Älvdalslax har funnits sedan 80-talet då det grundades av Mats Hjort. Med en medveten småskalig avel har han lagt grunden till verksamheten som i februari 2016 togs över av dottern Marit Beronius och hennes man Anders. I deras regi har ett kvalitetsmärke för premiumprodukter vuxit fram, Oðerwilldera.
-Oðerwilldera är älvdalsmål och betyder extra bra, ovanligt bra, bättre än annan, bättre än vanligt, berättar Marit. Anders och jag kom på idén när vi pratade om att det skulle vara roligt att göra något tillsammans, vi har ju båda andra jobb. Tillsammans med Jörgen Schröder, inköpare på Grönsakshallen Sorunda, tidigare kökschef på Hotell Älvdalen, startades ett samarbete för att nå ut till gourmetrestauranger och delikatessbutiker.
Marit har sedan uppväxten levt med fiskodlingen och Anders har sedan han träffade fiskodlarens dotter fått hoppa in och hjälpa till med diverse sysslor genom åren.
-2014 började vi arbeta med att lyfta fram den fina romen som alltid funnits där, men inte riktigt hittat ut till kunderna. Tillsammans förstod vi att det kunde bli något riktigt bra om vi fick ut den på marknaden till rätt personer, berättar Marit. I dag är det mycket processad mat med tillsatser, våra produkter är närodlade och naturliga, romen är kramad på bryggan och endast saltad innan den läggs på burk. En fin råvara som uppskattas av kockarna och kan användas utifrån egna idéer, många vill också ha exklusiv osaltad färsk rom som bara går att få på våren när fisken leker. Fiskarna släpps efter kramningen tillbaka i kassarna igen.
När Mats ville gå i pension tog Marit och Anders helt över Älvdalslax. Båda har fortfarande sina andra jobb kvar och den dagliga driften sköts av tre anställda. Och det är många olika saker som ska göras.
-Vi arbetar för att ha olika ben i verksamheten, berättar Anders. Dels avlar vi regngbågslax och säljer ögonpunktad (befruktad) rom och sättfiskar till andra odlingar och sättvatten. Sedan säljer vi livsmedelsprodukter, t.ex. färsk, fryst och rökt fisk. Och så romen naturligtvis.
Och det är just romen som blivit uppmärksammad det senaste året. I juni 2015 väckte den stor uppmärksamhet då den serverades i förrätten på Prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop. I artikeln Kaviar och Caviar i tidningen Gormet (nummer 1, 2016) kallas romen ”en sann ätupplevelse” och i samma artikel undrar skribenten: ”kanske är älvdalsromen vår nästa nationella stjärnprodukt, vid sidan om kalixlöjromen”. Det är inte dåligt!
-I dag är vi mycket stolta över att produkterna Oðerwillderą finns med på menyer och serveras av kockar som vi inte ens kunde drömma om, säger Anders. Romen har premiär i april då den kramas från de lekande fiskarna, då finns den färsk under några veckor, sedan säljs den fryst så långt lagret räcker innan nästkommande säsong.
Under våren 2016 blev Marit och Anders inbjudna till en restaurang i Stockholm för att krama fisk. Ja det stämmer, krama fisk.
-Det var en sk ”Farmers Dinner”, berättar Marit. Det är på en restaurang dit några få råvaroproducenter är inbjudna, och när gästerna kommer så är det välkomstdrink och presentation av farmarna, deras råvaror och kvällens meny som naturligtvis är baserad på farmarnas råvaror. Gästerna får under kvällen tillfälle att fråga farmarna om allt och lära sig mer om råvarorna och hur de odlas, fångas, skördas och tas om hand. När det gäller fiskrom så vet inte alla hur det går till. Vi fick transportera levande fisk i en syresatt tank till restaurangen i Stockholm, för att sedan demonstrera hur det går till när man kramar ur romen. Det var en annorlunda och väldigt rolig upplevelse.
Hur är tankarna inför framtiden?
-Vi vill vara starka på flera ben, och sälja både livsmedel och levande fisk, yngel och rom och fortsätta det noggranna hantverket med avelsarbetet för att bibehålla de fina produkterna. Vi kommer också att satsa på egna transporter för att själva kunna leverera yngel och fisk till andra odlingar och vatten, säger Anders.
-Arbetet med livsmedelsprodukterna ligger oss varmt om hjärtat, med den uppskattning och feedback vi får, flikar Marit in. Vi hoppas så klart också kunna locka fler kunder och turister till oss på plats. Både genom att vi förädlar vår produkt och genom vår bryggförsäljning.
-Just nu jobbar vi för att komma igång med rökning på plats igen, som varit ett mycket uppskattat inslag på fiskodlingen, säger Anders. Det finns även ett intresse av att se romkramning på plats. Vi är stolta över Älvdalen, naturen och kulturen som finns här och det är en härlig känsla att kunna bidra med ett utbud från bygden. Vi får se vart det leder.
Vad är det då som är så speciellt med älvdalsromen?
-Det är smaken av platsen, säger Anders. Det är jämnkallt, strömmande vatten, inget stillastående vatten och fiskarna växer långsamt, de matas för att växa, inte övergödas. Vi har en småskalig verksamhet med manuellt urval.
Kanske är det också kärleken till fisken. En sorts nära kontakt med fisken och omtanke. När Marit och Anders berättar om verksamheten så får man uppfattningen att fiskarna är familjemedlemmar.
Bilderna kommer från Älvdalslax.
// Marit Norin